Handige tips om vlekken te verwijderen uit leer

Vraag jij je af hoe je leer gemakkelijk kunt schoonmaken? Dan hebben wij hier een aantal goede tips die essentieel zijn voor het verwijderen van vlekken en onderhouden van jouw leren product.

Hoe verwijder je vlekker uit jouw leren product?

Doordat jouw poef wellicht ook regelmatig als voetenbankje of zitplaats gebruikt wordt, is het mogelijk dat er vlekken op het leer ontstaan. Veel mensen grijpen snel naar gewone zeep of een beetje wasmiddel om de vlekken te verwijderen. Dit zorgt er inderdaad voor dat de vlekken verdwijnen, maar geeft helaas wel kans op droge plekken en barsten. Gebruik dus altijd onderstaande tips voor het schoonmaken van je leren product!

Let op! Test onderstaande opties altijd eerst op een klein deel van jouw leren product om er zeker van te zijn dat dit ook voor jouw specifieke product geldt.

  • Gebruik een schone en licht-vochtige doek met een klein beetje groene zeep om de vlek te verwijderen. Spoel hierna de groepe zeep van de doek en was de plek van de vlek na met wat water. Gebruik hiervoor het liefst gedestilleerd water zodat er geen kalkresten op de poef achterblijven.
  • Een andere optie is om een mengsel van water en azijn te gebruiken. Gebruik ook hier een zachte, schone doek en zorg er vooral voor dat het product niet te nat wordt. Volg verder dezelfde tips als hierboven.
  • Mochten bovenstaande opties niet werken, kijk dan eens of je paardenzadelreiniger kunt vinden (zadelzeep).

Laat jouw leren product altijd aan de lucht drogen en zet het niet naast de verwarming of in de zon. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het leer (plaatselijk) donker kleurt.

Onze populairste leren producten

Hoe moet je leer onderhouden?

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat jouw leren poef of product voor lange tijd mooi blijft. Dit doe je door het leer te verzorgen. Wellicht denk je nu aan het insmeren met vet, maar helaas bereik je hiermee juist het tegenovergestelde. Vet zorgt er namelijk voor dat het leer niet meer goed kan ademen, waardoor het stug wordt en barstjes krijgt. Het is beter om de volgende tips op te volgen:

Let op! Kijk altijd eerst of jouw poef ‘geverfd’ is. Is jouw product geen natuurlijke leer-kleur, dan kun je ervan uit gaan dat de poef geverfd is. Als dat het geval is hoef je de eerste tip hieronder niet op te volgen.

  • Gebruik een (zeer!) dunne olie om de poef mee in te smeren. Gebruik hiervoor een zachte, schone doek. Zorg ervoor dat je de olie goed uitsmeert over het product. Olie zorgt er namelijk voor dat het leer nét iets donkerder wordt (afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt). Je kunt dus niet plaatselijk olie smeren.
  • Wil je de poef buiten gebruiken? Spray de poef dan in met een leerspray (zonder kleur). Dit zorgt ervoor dat de poef beter beschermd is tegen vuil van buiten. Zorg er ook hier voor dat je niet te veel spray gebruikt. Werk liever in lagen.
  • Wil je ervoor zorgen dat het leer niet gaat stinken? Zorg ervoor dat je de poef niet op een vochtige plek zet. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat het leer gaat ruiken. Mocht je van de geur af willen, dan kun je de poef een dag buiten zetten. Zorg er dan wel voor dat er geen regendruppels op de poef vallen.

Wat NIET te doen bij de verzorging van leer

Naast de tips en trucs voor het schoonmaken en onderhouden van leer, is het ook handig om te weten wat je absoluut niet moet doen met leer. Hoewel sommige fouten logisch lijken, zijn andere veel moeilijker te onderscheiden, omdat ze nou eenmaal werken bij het schoonmaken van andere materialen.

  • Leer mag niet te lang direct in de zon liggen. Dit kan namelijk tot uitdroging van het leer leiden. Daarnaast kan hierdoor het leer lichter worden van kleur of zelfs scheuren.
  • Leer mag nooit met een schurend materiaal (spons, harde borstel, schuurpapier) worden behandeld, ook niet als je een vlek wil verwijderen. Hierdoor kan de textuur namelijk veranderen of de kleur permanent verdwijnen.
  • Het gebruik van aceton of een ander oplosmiddel tast het leder onherstelbaar aan.
  • Gebruik geen schoensmeer, omdat dit een pasta is die op het oppervlak blijft liggen die de poriën van het leer verstopt. Hoewel sommige schoenpoetsmiddelen van goede kwaliteit zijn, toch zal dit uiteindelijk leiden tot het barsten van het leer.

Hopelijk heb je zo voldoende tips om jouw leren poef of ander leren product goed te verzorgen!
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via onze contactpagina.

Vivian Frenken

Viian Frenken
Marketeer poufs&pillows

Lorem ipsum..