The making of: de Marokkaanse leren poef

Marokkaanse leren poefs zijn een icoon van het Marokkaanse ambacht. De poefs zijn beroemd om hun originele borduurwerk, de prachtige vormen en hun kenmerkende kleuren. Maar hoe worden deze Marokkaanse poefs gemaakt? We kregen de kans om door onze meester-ambachtsman, Si Mohamed, door het hele proces van het maken van een leren poef te worden geleid. Van de leerlooierijen, waar het leer wordt gedroogd en gelooid, tot de laatste afwerking door de vrouwelijke ambachtslieden in onze coöperatie.

De herkomst van het leer

Ten eerste halen onze ambachtslieden het beste leer uit de leerlooierijen van Marrakech, die beroemde gekleurde bassins waar de ambachtslieden al eeuwenlang dezelfde looimethoden gebruiken. Het leer wordt gewassen, gelooid, gedroogd en gekleurd met natuurlijke middelen en planten. Het juiste echte leer vinden vereist jarenlange ervaring en onze meester-ambachtsman weet goed hoe hij ruw of stinkend leer moet vermijden en kiest alleen de beste huiden van hoge kwaliteit, waardoor de poefs gemakkelijk vele jaren meegaan.

gedroogd leer
leer knippen

Het leer tekenen en snijden

Het leer wordt dan naar de coöperatie gebracht, waar een ander team aan de slag gaat om de patronen met een pen op het leer te tekenen en ze vervolgens nauwkeurig in geometrische vormen te snijden. Elke poef wordt gemaakt van 36 stukken leer.

Het naaien en borduren van een leren poef

Het grootste deel van het snijproces wordt door mannen uitgevoerd, maar het fijne decoratieve naaiwerk wordt door vrouwen gedaan. De stukken leer worden met de hand aan elkaar genaaid met een ingewikkelde techniek om de poef zijn eerste vorm te geven. De ambachtslieden gebruiken een speciale wolsoort, ”Sarma” genaamd, die ze met de hand weven om er robuuste koorden van te maken. Het kenmerkende Marokkaanse patroon op de bovenkant van de poef wordt ook volledig met de hand geborduurd en het duurt ongeveer een uur om het af te maken.

Marokkaanse man die met de hand een poef aan het maken is

Door getuige te zijn van het hele proces van het maken van een Marokkaanse poef, hebben we geleerd dat het maken van een Marokkaanse poef een grote knowhow en kennis van de voorouderlijke methodes van leerbewerking vereist. Het ambacht is een echte kunst op zich, die elk item uniek en bijzonder maakt. De natuurlijke kleurvariaties, rimpels en vouwen maken ook deel uit van de unieke kenmerken van leer en voegen alleen maar schoonheid en karakter toe aan elke poef.

Bekijk onze leren poefs