Poufs&Pillows is een fair trade shop met ethisch ingekochte, ambachtelijk gemaakte producten van hoogwaardige en natuurlijke materialen. Ons merk is een mix van cultuur en vakmanschap. Geïnspireerd door de schoonheid en elegantie van Marokkaans vakmanschap, bevatten onze collecties alleen zorgvuldig geselecteerde items die met de hand zijn gemaakt door getalenteerde Marokkaanse ambachtslieden, vaak met tientallen jaren ervaring. We hebben nauwe relaties opgebouwd met deze ambachtslieden, waardoor we met hen kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat ons doel wordt bereikt. Ons doel is de ambachtslieden te helpen het voortbestaan van hun coöperaties te garanderen en hun levensonderhoud veilig te stellen door toegang te krijgen tot nieuwe markten over de hele wereld. Wij doen dit door onze klanten in Europa kennis te laten maken met nieuwe producten uit een andere cultuur. Met elke aankoop zijn we in staat onze ambachtslieden de stabiliteit van een eerlijk inkomen te bieden, terwijl het traditionele vakmanschap behouden blijft.

Over ons

Tijdens een inspirerende reis naar Marokko in 2018 kregen onze oprichters, Anas El Harras en Roel Buker, de kans om meerdere ambachtslieden en coöperaties te bezoeken. Ze ontmoetten getalenteerde ambachtslieden die hun leven besteedden aan het maken van unieke en opmerkelijke producten, maar geen toegang hadden tot een groter platform en essentiële middelen om economische autonomie uit te oefenen. Met Anas’ Marokkaanse achtergrond en marketingkennis en Roel’s ervaring in het internationale bedrijfsleven was Poufs&Pillows geboren.

Hoe het begon

Het idee was om rechtstreeks contact te leggen met mensen die we vertrouwden, die onze visie en onze vastberadenheid deelden om producten van hoge kwaliteit te maken, maar ook om de tussenpersoon uit te schakelen en het geld rechtstreeks in handen van de ambachtslieden te krijgen. Tijdens onze vele reizen naar Marokko hebben we elke coöperatie persoonlijk bezocht, de mensen ontmoet, met hen gesproken, naar hun verhalen geluisterd, de materialen en producten gevoeld en elke stap van het productieproces meegemaakt. Wij beschouwen alle fantastische mensen die met ons samenwerken als een tweede familie.

Roel en Anas in Marokko
Markt Marokko
Sfeerbeeld Marokko

“We beschouwen de mensen met wie we samenwerken als een tweede familie.”

Onze filosofie

Wij onderscheiden ons door de kwaliteit van onze producten, onze creativiteit en onze service. Wij innoveren samen met onze coöperatie niet alleen op het gebied van efficiëntie, maar ook op het gebied van duurzaamheid en natuurlijk het creëren van nieuwe, one-of-a-kind items. Onze rol is om als brug te fungeren tussen onze ambachtslieden en mensen die authentieke goederen waarderen. Onze ambachtslieden hebben jarenlange ervaring en samen met hen werken we aan eigentijds design om een fusie te creëren tussen eeuwenoude traditie en moderniteit.

Marokkaanse man die poef in elkaar aan het zetten is met de hand
Marokaanse man die met de handen een poef aan het maken is

Ambachtslieden in Marokko, maar ook in andere delen van de wereld, worstelen met het behoud van oude technieken en tradities die verdwijnen in een snel evoluerende geïndustrialiseerde wereld. Ons doel is om ambachtslieden te helpen het voortbestaan van hun coöperaties te garanderen en hun levensonderhoud veilig te stellen door toegang te bieden tot nieuwe markten over de hele wereld en door begeleiding en contacten te bieden. Wij doen dit door onze klanten in Europa kennis te laten maken met nieuwe producten uit een andere cultuur. Met elke aankoop kunnen we onze ambachtslieden de stabiliteit van een eerlijk inkomen bieden, terwijl het traditionele vakmanschap behouden blijft. Achter elk artikel zit een persoon, een verhaal. Met de hand gemaakte goederen dragen het karakter van hun maker(s). Dit is wat een handgemaakt artikel uniek maakt. Aan onze artikelen wordt vaak dagen, weken of zelfs maanden met de hand gewerkt. Wij hopen onze klanten te inspireren om deze artikelen te koesteren en ze in hun interieur te laten zien.

Wij zien onszelf als veel meer dan alleen een bedrijf, maar als een familie van gelijkgestemde, getalenteerde en jonge mensen die graag samenwerken en samen mooie dingen creëren. We genieten echt van wat we doen en van de mensen met wie we werken. Onze teamgeest, originaliteit en aandacht voor detail vormen de basis van elk product dat we ontwerpen, bouwen en op de markt brengen.

Diede Coppens
Dana Krol
Lieke Vredenberg

Het maken van leren poefs

Marokkaanse leren poefs zijn een icoon van het Marokkaanse ambacht. De poefs zijn beroemd om hun originele borduurwerk, de prachtige vormen en hun kenmerkende kleuren. Maar hoe worden deze Marokkaanse poefs gemaakt? We kregen de kans om door onze meester-ambachtsman, Si Mohamed, door het hele proces van het maken van een leren poef te worden geleid. Van de leerlooierijen, waar het leer wordt gedroogd en gelooid, tot de laatste afwerking door de vrouwelijke ambachtslieden in onze coöperatie.

Lees meer