Hoe hang je een tapijt of vloerkleed aan de muur?

Het kan je niet ontgaan zijn; van Instagram tot Pinterest, van winkels tot interieurblogs, tapijten worden tegenwoordig niet alleen op de vloer gebruikt maar ook aan de muur! Om je mooiste tapijt het beste tot hun recht te laten komen, is de muur nu de ideale oplossing. Daarnaast komt er nog een kleine handigheid bij, je vloerkleed blijft vrij van eventuele gebruiksschade (vlekken, beschadigde vezels etc.).

Vloerkleed tegen de muur hangen

Het kan een tapijt zijn dat je wilt houden of dat sentimentele waarde heeft, of allebei. Misschien wil je een scheur verbergen, of misschien wil je gewoon je muur versieren, en ik kan dit wel duizend keer zeggen: “Er gaat niets boven het ophangen van een oosters wollen tapijt aan de muur”. Bovendien, als je een grote fan bent van interieurdesign, weet je ook dat het heel belangrijk is om het op de juiste manier op te hangen!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tapijt aan de muur te hangen. Dankzij de verscheidenheid aan ontwerpen, kleuren en motieven is het mogelijk om voor vrijwel elke inrichting een passend tapijt te vinden. Het ophangen van een tapijt aan de muur creëert een gezelligere en warmere sfeer dan bijvoorbeeld een schilderij of kunstwerk. Bovendien kan een wandtapijt een doeltreffende oplossing zijn in kamers waar de akoestiek niet ideaal is.

Dus, kan je een tapijt of wandkleed aan de muur hangen? Jazeker, maar je moet wel voorzichtig zijn. Allereerst is de grootte van het kleed belangrijk. Dus, hoe massiever het tapijt, hoe zwaarder het is. Ten tweede moet je heel voorzichtig zijn met het ophangen van de tapijten, om te vermijden dat zowel het tapijt als de muur beschadigd worden. Iets verder in de blog geven we je aan aantal tips over hoe je je vloerkleed het best op kunt hangen.

Welk tapijt aan de muur te hangen?

In één woord: alle. Afhankelijk van de inrichting van je interieur en de sfeer die je wilt creëren, kunnen alle tapijten aan de muur worden gehangen. Klein of groot, grafisch of etnisch, zijde of wol, asymmetrisch, rond of rechthoekig, alle modellen – van de meest klassieke tot de meest originele – lenen zich hiervoor. Maar wij geven toe dat onze voorkeur uitgaat naar een Berber- of kelimmodel in warme tinten boven een sofa of een zwart-wit grafisch Scandinavisch tapijt aan het hoofdeinde van het bed.

Wat moet je weten voordat je jouw vloerkleed ophangt?

Voordat je je tapijt aan de muur hangt, moet u met een paar dingen rekening houden:

  • Houd bij het kiezen van de muur waaraan je een vloerkleed wilt ophangen rekening met de grootte van je vloerkleed.
  • Kies geen muur die direct aan de zon is blootgesteld, aangezien deze blootstelling de kleuren van je tapijt na verloop van tijd zal beschadigen;
  • Hang een tapijt niet in de buurt van een warmtebron. Dit kan een catastrofale invloed hebben op de vezels;
  • Hang tapijten niet over ruwe houten muren of over ongecoate metalen (zoals spijkers) aangezien dit het tapijt na verloop van tijd zal beschadigen. Hierdoor kan je tapijt scheuren;
  • Maak je vloerkleed tenminste één keer per maand schoon met een stofzuiger. Zelfs als het tapijt op de muur hangt, kan het nog veel stof vangen.
Tapijten aan de muur Beni Ourain

Hoe hang je een tapijt tegen de muur?

Vind je het ook een geweldig idee om een vloerkleed aan de muur te hangen? Ondanks dat er geen standaard systemen zijn voor het ophangen van een vloerkleed tegen de muur, delen we hieronder graag drie ideeën met je over hoe je toch je tapijt/vloerkleed aan je muur kunt toevoegen.

Optie 1: Klittenband

De voorkeursmethode om een vloerkleed aan de muur te hangen is met klittenband. Deze tape bestaat uit twee afzonderlijke stroken: de haak- en de lusband.

Bevestigen van de tape aan het tapijt – De lusband moet aan de achterkant van uw vloerkleed worden vastgenaaid, langs de bovenrand. Om te voorkomen dat je vloerkleed beschadigt, is het slim om een strook canvas te gebruiken tussen de tape en het vloerkleed zelf. Naai het klittenband aan de strook canvas en naai de strook met de hand aan het vloerkleed vast. Om het stiksel te verbergen, kies je een katoenen draad in dezelfde kleur van je vloerkleed.

De tape aan de muur bevestigen – De haakband moet worden bevestigd aan een recht stuk hout in dezelfde breedte als jouw vloerkleed. Bevestig dit stuk hout aan de muur en bevestig het vloerkleed door de klittenbandstroken met elkaar te verbinden.

Als je een zwaar tapijt aan de muur wilt bevestigen, gebruik dan meerdere klittenbandstrips om het gewicht van het tapijt te kunnen dragen.

Optie 2: Gordijnroede

De tweede optie om een vloerkleed aan de muur te hangen is met behulp van een gordijnroede. Er zijn twee stappen die je moet nemen:

(Hand)naai een katoenen omhulsel aan de bovenkant van de achterkant van het vloerkleed om een buis te vormen waar de gordijnroede doorheen kan worden geschoven.

Bevestig de gordijnroede aan de muur door de roede enkele centimeters voorbij elke rand van het vloerkleed te laten uitsteken. Als u de gordijnroede volledig wilt verbergen, zorg er dan voor dat de roede iets korter is dan de breedte van het vloerkleed en dat de beugels ook achter het vloerkleed worden geplaatst.

Optie 3: Houten lat

Een derde methode om een vloerkleed aan de muur te bevestigen is door middel van een houten lat. Dit proces omvat drie essentiële stappen:

Snijd een houten lat op maat, rekening houdend met de manier waarop je het kleed aan de muur wilt bevestigen. Als je het kleed horizontaal wilt ophangen, heb je waarschijnlijk een langere lat nodig dan wanneer je het verticaal wilt hangen.

Bevestig de platte houten lat stevig aan de muur en bevestig het kleed met spijkers aan de houten lat, zodat het kleed veilig en stevig aan de muur hangt.

Je kunt er ook voor kiezen om aan de onderkant een extra lat te bevestigen om het kleed strak te trekken, maar dit is optioneel en afhankelijk van de gewenste uitstraling.

Optie 4: Knoop de franjes

Als je een paar kleine vloerkleden hebt die je aan de muur wilt hangen, kun je de franjes ook gebruiken om ze samen te knopen met een klein touwtje dat aan het plafond is bevestigd. Maar, wees voorzichtig, dit kan alleen worden gedaan met zeer lichte tapijten om ervoor te zorgen dat het tapijt niet wordt beschadigd.

Tapijt of wandkleed kopen? Bekijk ons assortiment. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! Meer inspiratie nodig? Bekijk onze facebook– of instagrampagina!