Handgemaakte Beni Ouarain tapijten en hun geschiedenis

berber tapijt

Beni Ouarain vloerkleden

Beni Ouarain vloerkleden zijn tegenwoordig erg populair in moderne, bohemian en scandinavische interieurs. Deze vloerkleden zijn de meest comfortabele tapijten die je ooit zult tegenkomen. Ze zijn gemaakt van 100% schapenwol en zijn 100% ongeverfd. Perfect voor wie houdt van handgemaakte en natuurlijke producten.

De geschiedenis van Beni Ouarain

Traditionele Beni Ouarain vloerkleden worden gemaakt in het Marokkaanse Atlasgebergte door de Beni Ouarain stam. Al eeuwen lang maken zij de wollen tapijten op traditionele weefgetouwen. De vloerkleden worden gemaakt van het wol van de schapen dat in het Atlasgebied worden. Deze schapen zijn wat kleiner dan de schapen die we in Europa kennen en het wol van de schapen heeft een uitstekende kwaliteit. Dat is dan ook wat de Beni Ouarain tapijten er zo luxe uit laat zien. 

Oorspronkelijk werden de berber tapijten gemaakt om warmte te bieden tijdens de koude winters in de bergen. De wollen ‘deken’ werd gebruikt om onder te liggen. In de zomer draaide men de kleden vaak om zodat zij óp de onderkant van het kleed konden liggen wat weer lekker koel was. Tegenwoordig worden de Beni Ouarain vloerkleden natuurlijk ook in Marokko gewoon ter decoratie gebruikt.

Hoe wordt een vloerkleed gemaakt?

Vrouwen in de Beni Ouarain stam leren hun dochters al van jongs af aan de ambacht van het weven. Op weefgetouwen maken zij tapijten die soms wel meer dan 2 meter breed en 3,5 meter lang zijn. Het is dan ook niet gek dat het weven van een tapijt vaak langer dan een maand duurt! Nadat een vloerkleed is geweven, wordt het gewassen met natuurlijke zeep en vervolgens in de zon gedroogd. Dit zorgt ervoor dat de kleden lekker zacht zijn voor je voeten.

Het mooie aan de Beni Ouarain vloerkleden is dat de weefsters vaak symbolen in de kleden verwerken die passen bij hun eigen leven of normen en waarden. Zo zie je bijvoorbeeld symbolen van geboortes, huwelijken of religie terug in de tapijten.

Hoe herken ik een Beni Ouarain tapijt?

Sinds de 19e eeuw zien we de Beni Ouarain tapijten steeds meer terug in het westerse interieur. De vloerkleden zijn eenvoudig te herkennen aan de lichtbeige kleur en hun contrasterende donkere geometrische patronen. De meest herkenbare is de Beni Ourain met ruitmotief. Maar ook andere motieven vallen onder Beni Ouarain. Tegenwoordig heb je ook veel Beni Ouarain replica’s bij grote woonwinkels. Deze voldoen echter niet aan de luxe van een écht handgemaakt tapijt. Wil je weten hoe je een handgemaakt tapijt kunt herkennen? Lees het in deze blog.

Marokkaanse vloerkleden

De Beni Ouarain tapijten zijn perfect voor ieder interieur! De kleden zijn handgemaakt, warm én uniek. Een echte blikvanger voor bij jouw thuis. Naast deze tapijten vind je in ons assortiment ook andere unieke tapijten zoals Zanafi vloerkleden, Azilal vloerkleden en meer. Wil jij een uniek Marokkaans item in huis halen? Bekijk onze collectie vloerkleden!

nl_NLDutch