Als je in Marokko bent geweest, ben je misschien al wel eens eerder een leerlooierij of leerfabriek tegengekomen. Deze plekken zijn namelijk echt verbonden aan de cultuur van Marokko. De leerindustrie bestaat al duizenden jaren in Marokko en er wordt nog steeds op de traditionele manier gewerkt. Het bezoeken van een oude leerfabriek is dus zeker de moeite waard!
Hoe ziet een echte Marokkaanse leerfabriek eruit?
Het eerste wat je ziet wanneer je een Marokkaanse leerfabriek binnenloopt is een binnenplaats zonder dak. In deze binnenplaats zie je tientallen bassins gevuld met water. Deze bassins hebben allemaal een verschillende kleur. Dit komt doordat er verschillende kleurstoffen vermengd worden met kalksteen en water. De geur in een leerfabriek is niet heel prettig. Er zitten namelijk stoffen in het water die kunnen gisten. Toeristen zie je daarom veelal met een blaadje munt onder hun neus lopen om de geur te verdragen.
Wanner wij Marokkaanse leerfabriek bezoeken, proberen wij altijd gewoon door te zetten en de geur te accepteren. De werknemers daar staan namelijk de hele dag in de geur, dus dit doen wij uit respect naar hen toe. De mensen die in de leerfabrieken werken zijn ook altijd erg vriendelijk en gastvrij, je kunt dus altijd vragen stellen! Tenslotte zijn de leerfabrieken vaak omringd door een leuke en mooie Marokkaanse bouwstijl van gekleurde gebouwen of huizen.
Hoe maken ze leer in Marokko?
Het Marokkaanse leer wordt gemaakt van vee uit Marokko zoals, koeien-, schapen- of geitenhuiden. Het leer wordt allereerst in het water, dat fel in de zon staat, geweekt tot ze zacht zijn geworden. Dit proces duurt meestal zo’n twee weken. In deze twee weken roeren en voegen de werknemers tarwezemelen en duivenschraapsel toe om het leer een ultieme soepelheid te geven. Daarna wassen en behandelen ze de huiden met natuurlijke materialen zoals kalk. Zelfs de voeten worden ingezet om het leer zacht te krijgen door op het leer stappen. Nadat de huiden uit de baden zijn gehaald, worden ze in de zon gedroogd. In de laatste fase wordt het leer versneden. Een natuurlijker proces als dit ga je het niet krijgen!
Van de leerfabriek naar de markt
Nu het leer klaar is, brengen de leermakers het naar kleine marktjes in de grote steden van Marokko. Hier verkopen ze de leerstukken aan mensen die het gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld poefs, tassen of pantoffels. Maar op deze marktjes zijn ze vaak niet de enige leerverkoper, er staan wel tientallen verkopers meer. Het is hierna dus aan de kopers bij wie ze het leer willen kopen. Dit gebeurt op basis van de kwaliteit en de prijs van het leer.